Mobilitet – av människor, idéer och materiell kultur – är ett sedan länge etablerat forskningsområde inom stenåldersarkeologin. De senaste femton åren har migration emellertid fått förnyad aktualitet. Anledningen är att utvecklingen inom arkeogenetisk (DNA) forskning gett oss ny kunskap om människans genetiska förhistoria.
Resultaten visar att omfattande genflöden och mobilitet med upprinnelser i olika tider och sammanhang påverkat populationers genetiska sammansättning. I sydskandinavisk stenålder ser vi till exempel såväl kontinuitet från tidigare jägare- och samlargrupper, som influenser över tid kopplade till jordbrukande grupper i Centraleuropa och områden norr om Svarta havet.
Men även om vår kunskap ökat på ett helt fantastiskt sett, har arkeologin ännu inte lyckats omvandla dessa resultat till ny kunskap och förståelse av vad som faktiskt hände under yngre stenåldern. Främst beror detta på att resultaten inte integrerats i arkeologisk forskning. Följden är att vi ännu inte förstår de specifika formerna för stenålderns mobilitet som vi har att göra med. Vi förstår inte heller hur variationer i olika former av migrationsprocesser påverkat människornas liv och materiell kultur eller vilka konsekvenserna var för stenålderns samhällen.
I vår forskning tar vi oss an dessa områden. Med fokus på innovationsprocesser och kunskapsförmedlingssystem undersöker vi nya sätt att förstå förändring och kontinuitet i södra Skandinaviens yngre stenålder, från cirka 4 100 till 1 700 f.v.t. Det gör vi genom att kombinera resultat från arkeogenetik (DNA) med resultat från uppdragsarkeologiska undersökningar och förena dessa i tolkande teoretiska perspektiv hämtade från arkeologin, teknologi-och-samhällsstudier samt mobilitetsstudier.
Vi utforskar variationer i tid och rum vad gäller mobilitet, populationsförändringar och förändringar i människors materiella liv. Det gör vi genom att med hjälp av GIS och C14 analyser studera människornas platsanvändning och förändring av landskapet över tid och rum. Vi genomför också specialiserade teknologiska analyser av stenålderns materiella kultur samt nya arkeogenetiska (DNA) analyser. Vi är innovativa i att integrera analyser av tidigare underutnyttjat material från omfattande uppdragsarkeologiska utgrävningar med arkeogenetisk data. Det ger oss unika möjligheter till kunskap om variation över tid och rum.
Med utgångspunkt i dessa analyser testar vi teoretiska modeller för migration mot våra resultat. Ambitionen är att våra slutsatser ska förklara de betydelser som innovationsprocesser och system för kunskapsöverföring haft i stenålderns mobilitet. Genom att undersöka hur mobilitet tog sig uttryck på olika platser i olika sammanhang och tider, är vårt mål att presentera ny kunskap om och förståelse av migration i södra Skandinavien under yngre stenåldern. Vi förväntar oss att våra resultat ska inspirera till nya sätt att förstå mobilitet i ett långtidsperspektiv, migration i andra (för)historiska perioder och potentiellt också i vår samtid.
Samarbetsprojekt mellan: Linnéuniversitet, Sydsvensk Arkeologi, Stockholms universitet samt Keramiska Studier.
Under 2019 har arkeologer från Kulturen i Lund, Arkeologerna och Sydsvensk Arkeologi undersökt delar av en tomt på kvarteret S:t Mikael, bakom Domkyrkan i Lund. På var tomten låg under medeltiden ett Dominkanerkonvent, även kallat Svartbrödrakonvent (utifrån den svarta klädnaden). Fyndmaterialet från utgrävningen består av allehanda föremål från omkring år 1000 fram till modern tid. Keramiken domineras av den ovan nämnda Östersjökeramiken, men det finns även en stor mängd andra typer av keramik. Det är drejat svartgods från framför allt Hansastäderna i norra Tyskland, så kallade Pingsdorf- och Paffrath-keramik från området kring Köln och Bonn i Tyskland. Glaserade rödgodskannor från Lund, från andra delar av dåvarande Danmark, Holland och Tyskland och ett förhållandevis stort medeltida keramikmaterial från England. Vi kan se att den engelska keramiken uppträder i Lund innan både den tyska och holländska. Från skriftliga källor vet vi att de första biskoperna i Lund kom från England, och därmed har vi också belägg för att man i Lund inte bara importerat kärl från England.
Vi har kunnat belägga att man tillverkat en rad olika typer av keramik i staden, och det är bland annat keramiktyper som vi tidigare enbart kunnat bestämma som danska eller svenska. Keramikproduktionen var av hög kvalitet. Dessutom har vi identifierat en rad olika importföremål i form av kärl från Tyskland, England, Frankrike, Holland, Spanien och Italien.
Med keramiken som bas kommer vi delvis att kunna skriva om Lödöses historia och komma betydligt närmre människorna.
Projektet har pågått sedan 2013 och det finansieras av Lennart Hägglunds stiftelse, Lödöse museum samt Kontoret för Keramiska Studier.
För den som vill veta mer finns det ytterligare information på Västarvets hemsida.
Länk: Västarvets hemsida
Inom projektet studeras tidigneolitisk kamkeramik, mellanneolitisk gropkeramik samt senneolitisk kiukasikeramik. Keramikmaterialen kommer från boplatserna Alkärr, Glamilders, Stockmyra, Jettböle, Svinvallen, Myrsbacka samt Vargstenslätten. Analyser i form av bland annat tunnslip och ICP har utförts och vi kan tydligt se att man inför kalkmagring (troligtvis snäckskal) under sen kamkeramik och vi kan även se att det inte finns några större skillnader mellan den sena kamkeramik, gropkeramiken och kiukaiskeramiken. Teknologin och val av råmaterial är mycket lika, trots att det finns skillnader i utformning av kärlens form och dekor.
ICP-analyser har visat att det finns neolitisk keramik på Åland, som sannolikt kommer från antingen finska eller svenska fastlandet.
Vi har tack vare stöd från Olof M Janssons fond, Svenska Litterära Sällskapet i Finland samt Berit Wallenbergs stiftelse även kunnat studera bronsålderskeramik på Åland och diskuterat hur keramikhantverket förändrats under bronsåldern. Vi avser att fortsätta med studier av framför allt neolitisk keramik i norra Östersjöområdet och diskutera relationerna till Åland i ett större perspektiv.
Projektet drivs tillsammans med Jenni Lucenius vid Musiebyrån i Mariehamn på Åland samt med Niklas Stenbäck, vid SAU i Uppsala.
Bokens omfattning är 404 sidor och den har en hård pärm. Den är utgiven i Göteborgs stadsmuseums serie.
Boken om gravfältet i Ytter Restad finns att beställa till en kostnad av 200 kr (exkl. frakt).
Kontakta då: torbjorn.brorsson@keramiskastudier.se
Torbjörn under utgrävning av urnor i en dubbelgrav i Övraby.
Torbjörn Brorsson har det i fingrarna. Sätt en keramikskärva från en arkeologisk utgrävning i handen på honom och han kan nästan säkert säga varifrån den kommer och hur gammal den är.
Höganäs håller med råge ställningarna som kunskapscentrum om keramik. Till hantverkskunskapen hos bygdens keramiker kommer den historiska kunskapen som bland andra arkeologinestorn Birgitta Hulthén i Viken besitter. Och nu finns arkeologen och keramikexperten Torbjörn Brorsson i Nyhamnsläge också. – Jag är född i Höganäs men har växt upp i Landskrona. Mormor ska ha jobbat hos doktor Alling och var livrädd för puman Bob. Beslutet att flytta tillbaka till Kullabygden styrdes bland annat av att min sambo är härifrån och att keramiken och keramikerna i bygden kan komplettera de kunskaper jag har som arkeolog, säger Torbjörn Brorsson.
Han ger ett exempel:
– Diskuterar man hur en kruka från en utgrävning är gjord kan jag kanske läsa mig till spår av drejning. En keramiker kan titta på materialet och direkt säga om den leran går att dreja eller om man skulle skära sönder fingrarna.
Vad fick dig att fastna för just keramiken?
– Det var faktiskt en ren slump. Jag läste arkeologi, skulle skriva uppsats och tyckte att keramik kändes spännande.
Där väcktes intresset ordentligt och sedan annonserades det ut en tjänst hos Birgitta Hulthén på KFL (Lunds universitets Keramiska Forsknings Laboratorium).
Parallellt med jobbet doktorerade Torbjörn vid universitetet i Kiel med en avhandling om keramiken på en vikingatida handelsplats i Wismar.
– 2006 sade jag upp mig och startade eget, säger Torbjörn Brorsson. Hans företag heter Kontoret för keramiska studier och huserar i länglängan hemma på gården utanför Nyhamnsläge.
Uppdragsgivare är arkeologiska institutioner i norra Europa. Det blir inte så mycket arbete i fält, oftast får han keramik från utgrävningar skickad till sig. Jobbet blir att reda ut vad det är, hur gammalt och var det kommer ifrån.
– Sen ska allt numreras, arkiveras i askar och skickas till respektive länsmuseum.
Just nu handlar mycket om en spektakulär pågående utgrävning i Lund. En del av fynden står i spannar med sand hos Torbjörn och väntar på fortsatt analys.
Foto: Michael Hansson.
– Det är skelettgravar i Lund. Vid huvudänden ställdes ofta en kruka – troligtvis med mat. Vi har daterat gravarna till 300-talet efter Kristus. Den här keramiken är gjord innan man började dreja, med så kallad ringling (leran rullades till tunna ormar som ringlades i lager och tummades upp till rätt form).
Det ovanliga med lundagrävningarna är att arkeologerna hittar hel keramik. Åren har deformerat krukorna, men de är ändå kompletta. Höganäskeramiken är ointressant rent professionellt för arkeologer.
– Det som är gjort efter mitten av 1700-talet bryr vi oss normalt inte om.
Hur skånsk är skånsk keramik?
– Vår tidigaste keramik liknar det som gjordes i Tyskland och Danmark
– som i sin tur har tydliga influenser från medelhavskeramik. Det tog några hundra år innan det hittade hit, säger Torbjörn Brorsson.
Michael Hansson
Publicerad i HALLÅ Höganäs, onsdag 4-10 december 2013, Nummer 8, vecka 49.
Hemsida: hd.se/halla/hoganas
Pärlor sätter datum på grav
”Pärlhalsbandet hittades under utgrävningarna i Lund. Halsband var inte ovanligt att man lade ner i en grav, men detta med 530 glaspärlor är
ovanligt stort. Det är säkert en kvinnograv och hon måste ha fått halsbandet med sig för att vara fin.
Det kan ofta vara så att man hittar keramik och pärlor i gravar. Klädesdräkt, skelett och eventuell metall har försvunnit med åren.
Halsband hittar man framförallt i kvinnogravar och det hjälper oss att datera och bekräftar att det verkligen rör sig om en grav.”
YRKE. Torbjörn Brorsson har ett ovanligt yrke, han är
frilansande arkeologisk expert på keramik.
Egentligen jobbar han med material äldre än 1750, men nu
när han slagit ned bopålarna i Nyhamnsläge vill han gärna
ta del av kunskaper hos sentida keramiker i keramikbygden
Höganäs.
Som egenföretagande arkeologisk expert på keramik har
Torbjörn ett ganska unikt yrke som han skapat själv. Men att
han halkade in på arkeologbanan och keramiken var mycket
av en slump berättar han.
– Egentligen är jag maskiningenjör i botten. Men jag började
läsa arkeologi eftersom jag inte hade något att göra när jag
väntade på att göra lumpen, berättar han.
Hjälp av mentor
Arkeologikursen blev så småningom till en doktorsavhandling
med inriktning på just keramik och ett jobb på Lunds
Universitets forskningslaboratorium för keramik som
startades av Vikenbon Birgitta Hulthén.
– Hon var som en mentor för mig och hon är fortfarande
aktiv som 95-åring, säger Torbjörn Brorsson.
– Jag bygger vidare på det hon skapade kan man säga,
skillnaden mellan mig och henne är väl att hon jobbar mer
forskningsinriktat medan jag jobbar med uppdrag.
Det är en slump att jag kommit in på detta, men en lycklig
slump för jag får gott om uppdrag.
Utgrävningar vid bygge
Uppdragen som Torbjörn Brorsson får uppstår i samband
med arkeologiska grävningar som måste genomföras innan
olika typer av byggprojekt. Just nu arbetar han med material
från utgrävningar inför utbyggnaden av E22 i Blekinge, från
en stadsgrävning i Norrköping och från en grävning vid
Kalmar slott där det ska grävas ett schakt för en hiss.
– Det krävs ju att det finns någon som betalar för att det ska
kunna bli utgrävningar, säger Torbjörn Brorsson. Själva
uppdragsgivaren är ofta Riksantikvarieämbetet eller
länsmuseer, men det kommer även uppdrag från utlandet.
– Jag får en del uppdrag från Tyskland till exempel.
Men de är mest intresserade av att få materialet
åldersbestämt, svenska uppdragsgivare är oftast också
intresserade av ursprunget och användningsområde.
KRUKAN som Torbjörn Brorsson håller i händerna är ganska exakt 2000 år gammal. När den grävdes upp var den fylld med krossade ben från en människa och det är därför troligt att det är en begravningskruka. Krukan undersöks och konserveras av Torbjörn Brorsson och en osteolog (benexpert) undersöker benresterna.
FOTO: PER EEG-OLOFSSON
Lära mer om tekniker
Torbjörn Brorsson är född i Höganäs och uppvuxen i Landskrona, och det är kärleken som gjort att han nyligen flyttat till gården utanför Nyhamnsläge. Men det finns planer på att dra nytta av det faktum att han nu bor i en keramikbygd.
– Uppdragen jag får gäller bara keramik äldre än 1750, sedan anser man att man redan vet mycket. Men jag skulle vilja lära mig mer om själva hantverket. Vi har ju ett mer tekniskt angrepps sätt på leror, mineraler och bränning. Men när det gäller tänkandet och hantverkstekniken då är jag inte så insatt egentligen och där skulle jag gärna lära mig mer – kanske av någon lokal keramiker.
PER EEG-OLOFSSON
Publicerad i LOKALTIDNINGEN, Onsdagen 14 augusti 2013 Vecka 33 Årgång 11
Hemsida: https://lokaltidningen.se
DET SOM Torbjörn Brorsson håller i handen är en smältdegel för brons från järnåldern, alltså en engångsprodukt med åtskilliga tusen år på nacken.
RESTER av en typ av gryta med tre ben som stod över eldstaden. Sådana användes i de flesta hushåll under lång tid.
MED HJÄLP av mikroskop undersöker Torbjörn Brorsson vilka leror och mineraler som finns i keramiken, det kan avslöja mycket om både ålder och ursprung.